Sankranti - festival de muzica și spiritualitate la Ploiești
Tag-uri:
yoga | Filarmonica Ploiesti | sankranti | sahaja yoga | festival | Shri Mataji | muzica indiana | India | muzica clasica | Sangit Chamber Ensemble
Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, pe scena Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești va avea loc Festivalul de muzică și spiritualitate Sankranti, în care artiști de prestigiu vor evolua pe parcursul a trei spectacole inedite în care se vor îmbina muzica și meditația:
17.00: Muzica clasică a Indiei străvechi;
18.00: Eleganta Europă și muzica de cameră;
19.00: Adorație, muzică și ritm cu bhajanuri indiene.
Festivalul celebrează evenimentul astronomic Sankranti, intrarea Soarelui în constelația Capricornului. În India, Makar Sankranti marchează sfârșitul iernii.
Intrarea la toate evenimentele este liberă
Makar Sankranti este singurul festival indian a cărui data este fixă: 14 ianuarie, calculată după calendarul solar. Makar înseamnă Capricorn iar Sankranti tranziție. Fiecare lună are un Sankranti, când Soarele trece dintr-un semn zodiacal în altul. Popularitatea lui makar Sankranti eset data de faptul că este prima sărbătoare din Noul An.
Este sărbătorit diferit în fiecare stat indian, cu înălțare de zmeie, băi purificatoare în fluviul Gange, întreceri de bărci, havane, iar dulciurile tradiționale sunt de bomboanele de susan.
De la lumina solară la cea interioară
Festivalul nostru deschide un Nou An și celebrează în același timp reînnoirea spirituală, renașterea, Realizarea Sinelui. Vom avea îmreună, alături de artiștii de pe scenă această minunată experiență, deschizând noi drumuri, noi abordări și noi capitole în evoluția noastră ca individ și societate. Experiența ne este dată grație maestrului spiritual Shri Mataji Nirmala Devi, fondatoarea Sahaja Yoga.
Shri Mataji Nirmala Devi este cea mai importantă personalitate spirituală a ultimelor secole. Începând din anul 1970, a călătorit în întreaga lume pentru a da Realizarea Sinelui tuturor oamenilor, indiferent de naţionalitate, rasă, religie sau condiţie socială. Shri Mataji este prima, unica şi singura personalitate în istoria umanităţii, care a oferit Realizarea Sinelui în masă prin metoda Sahaja Yoga, revelată de Sfinţia Sa. Astfel, timp de 40 de ani, a susţinut nenumărate conferinţe publice, oferite tuturor oamenilor în mod gratuit. De învăţăturile sale au beneficiat sute de mii de oameni de pe tot globul, aceştia obţinând iluminarea fiinţei interioare şi ascensiunea spirituală completă. Căutătorii adevărului şi-au îmbunătăţit, prin practica metodei Sahaja Yoga, starea de sănătate fizică, mentală şi emoţională şi au obţinut echilibrul interior.
"Kundalini a fost descrisă cu mii de ani în urmă, însă acum a venit timpul să vedeți cum se manifestă la nivelul maselor de oameni. Şi aceasta este posibil pentru că a venit timpul înfloririi. La început, arborele are doar una sau două flori. Dar când este vremea să înflorească, bobocii se preschimbă în mii de flori. Acum este momentul." Shri Mataji Nirmala Devi
Artiști participanți la festival: Florin Ionoaia (oboi), Anne Marie Ene (vioară/vioară indiană), Avadhut Kasinadhuni (vioară/tabla), Cleopatra David (soprană), Cristina Popescu Stănești (pian), Mihai Lupoaie (voce/armoniu), Dan Huideș (voce/armoniu), Victor Beliciu (sitar), Cristi Murgu (tabla), Nirmal Bhakti Group și Yuva Shakti Group,
Sahaja Yoga România își desfășoară activitatea în cadrul unor organizaţii nonprofit care activează în peste 100 de ţări, în baza principiilor de moralitate, spiritualitate, promovarea diversităţii culturale şi implicarea în problemele comunităţii. Cursurile, susţinute de voluntari în întreaga lume, sunt publice şi gratuite. Asociaţia Sahaja Yoga – România a fost fondată în 1991 și desfăşoară activităţi în aproape toate marile oraşe ale ţării.
Parteneri:
Filarmonica „Paul Cosntantinescu” Ploiești
Asociația Culturală “Nirmal Art”
Filarmonica„Paul Cosntantinescu” Ploiești este partener şi gazda festivalului, care se desfășoară în sala sa de concerte. Sală a primit numele marelui dirijor “Ion Baciu”, generatorul şi infăptuitorul primului salt calitativ adevărat, care a dat culoare specifică orchestrei şi i-a imprimat accente de personalitate. Ion Baciu a desfăşurat la pupitrul simfonicului ploieştean, o prodigioasa activitate: primele audiţii, dintr-un larg areal componistic, stagiuni musicale pentru elevi, turnee in judeţ şi in ţara, exigenta in alegerea si formarea propriilor intrumentişti, implicarea active in vita comunităţii, careia i-a scris unele din paginile ei semnificative, ataşament faţă de anumite initiative locale, pe care s-a straduit sa le transforme in fapte culturale.
Asociația Culturală „Nirmal Art” este organizatoarea evenimentelor de succes Turneul Național Comorile Persiei (ianuarie 2017), Gala muzicilor tradiționale, a Festivalului Primăvara Spirituliui și a ciclului de conferințe Atelier de meditație. Este alcătuită din profesioniști în domeniul culturii care și-au propus să împrospăteze peisajul cultural românesc cu proiecte interesante, inovative și atractive, promovând arta autentică și spiritualitatea.
Asociația Sahaja Yoga România Asociaţia Culturală “Nirmal Art”
www.sahajayoga.ro https://nirmal-art.com
office@sahajayoga.ro, asociatia.nirmal.art@gmail.com
0745050535 +40721433018