Muzica extraeuropeană

Comorile Persiei - album disponibil pe spotify și alte platforme de streaming

Asociația culturală Nirmal Art a lansat în luna decembrie 2024  albumul Comorile Persiei pe Spotify, un proiect exclusiv care aduce în lumină rafinamentul muzicii clasice persane, reinterpretat pentru publicul contemporan. Evenimentul este dedicat străvechii sărbători Yalda, celebrată în noaptea solstițiului de iarnă, ce simbolizează renașterea luminii și speranței, iar în creștinismul siriac este chiar numele dat Crăciunului. Albumul poate fi accesat la acest link 

Comorile Persiei este un concept artistic creat în 2017, care a demolat  două mituri: pe cel al elitismului muzicii clasice şi pe cel al armoniei ca unic limbaj al acesteia. Aici ne aflăm în faţa muzicilor Orientului, pe cât de melodioase şi de accesibile, pe atât de elaborate.

Protagoniști

Saeid Dadkhah Tehrani – setar, voce

Hossein Sanaei – vioară, kamancheh

Sorin Bundă – tabla

Program

Compoziție în dastgah Nava de Saeed Dadkhah Tehrani

Compoziție în dastgah Dashti de Saeed Dadkhah Tehrani

Versuri: Hafez, Rumi

Situat la granița dintre rugăciune, meditație, transă și artă, universul cultural sufi este reprezentat de poeți și muzicieni renumiți în întreaga lume: Rumi, Hafiz, Bulleh Shah, Amir Khusrow sau Khwaja Ghulam Farid, Hazrat Inayat Khan. Muzica sufi are rol devoţional şi de meditaţie şi este practicată de membrii comunităţii ce poartă acest nume. Curentul sufi îşi are rădăcinile în India medievală și s-a răspândit în Persia, Liban, Turcia şi Egipt. În centrul acestei filosofii se află sentimentul iubirii reciproce dintre Dumnezeu şi oameni, respingând ideea unei Divinități intangibile.

Muzica persană, cu melodiile seducătoare ale dastgahs, este fost interpretată în concertele turneului Comorile Persiei la instrumente specifice - setar, kamancheh, tabla -  iar momentele de virtuozitate instrumentală sunt îmbinate cu improvizații pe versurile poeţilor sufiţi Hafez şi Rumi

 Detalii Lansare

Albumul Comorile Persiei este disponibil acum pe Spotify, oferind ascultătorilor o călătorie auditivă în inima culturii sufite și persane.

Înregistrare live din concert la Radio Cluj în ianuarie 2017

Organizator: Nirmal Art

Sponsor: Emagus Consult

Masterizare: Zaharenko

Manager de proiect: Sabin Badea

 

 

Indonesian Scent - concert și workshop de muzică tradițională indoneziană

Institutul de Artă și Cultură "Batara Gowa" din Indonezia, înființat de prințesa Andi Ummu Tunru în anul 1967, în parteneriat cu Asociația Nirmal Art, au organizat în perioada noiembrie - decembrie 2022, turneul internațuinal Indonesian Scent. Lido. În București au avut loc un concert luni, 14 noiembrie la Sala Dalles din București, un workshop la Universitatea Națională de Muzică București (miercuri, 16 noiembrie 2022), o întâlnire bilaterală la Ambasada Indoneziei precum și o delegație a Guvernului din Makassar la București 

 

Manager: Victor Ciobanu


Incantațiile, dansul și muzica din insula Sulawesi, Indonezia, vor fi parte dintr-o experiență spirituală în acest spectacol unic în România și chiar în Europa. Alături de maestrul Basri Baharuddin Sila - maestru de flaut, percuție și dans tradițional recunoscut la nivel internațional, vor evolua grupul de dansatoare al Institutului Batara Gowa, împreună cu muzicieni și preotul familiei regale Gowa. Vă invităm la o călătorie inițiatică prin ritualurile și dansurile insulei Sulawesi, din Indonezia - țara celor 1000 de insule și a celui mai activ vulcan din lume, Merapi.

Miercuri, 16 noiembrie 2022, la ora 18.00, la Sala Enescu a Universității Naționale de Muzică București pe  etnomuzicolog, iubitori ai muzicilor extraeuropene, studenți și elevi ai instituțiilor de învățământ muzical dar și pe toți cei doritori să guste din arma exotismului, au participat la workshopul de muzică tradițională indoneziană specific insulei Sulawesi. susținut de Maestrul Basri Baharuddin Sila, îmopreună cu muzicieni și dansatoarele Institutului de Artă Batara Gowa din Makassar.

În buna tradiție a Asociației Culturale Nirmal Art, organizăm împreună cu Universitatea Națională de Muzică București, ori de câte ori avem invitați artiști din zone culturale indepărtate, un workshop pentru a face mai cunoscultă și accesibilă muzica acelor locuri. 

Intrarea este LIBERĂ

Interpretează:
Maestrul Basri Baharuddin Sila (flaut, percuție), Andi Muhammad Redo (percuție, kecapi, gong), Syamsuddin bin Sattu (percuție, flaut)
Dans tradițional: Nur Asma Syukur, Nur Intan Rahmi, Siti Hariati, Sri Indrayanti
Cu participarea extraordinară a preotului Bissu Ardiansyah Anwar
Managerul proiectului Indonesian Scent este Victor - Nicolae Ciobanu, iubitor al culturii indoneziene, bursier din anul 2016 în Indonezia, insula Sulawesi și insula Java, Yogyakarta, discipol al maestrului Basri Baharuddin Sila și onorat să-și poată invita maestrul pentru prima oară în România, aducând astfel o parte din îndepărtata Indonezie înapoi în locurile natale.
Parteneri: Ambasada Republicii Indonezia în București, Kampung Seni Baruga Kaluarrang, Primăria Orașului Makassar, Penari Makassar Performing Art Management, Departamentul de Cultură al orașului Makassar

Tag-uri:

 |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  | 

 

 

 

 

 

Turneul Național Comorile Persiei

Turneul național „Comorile Persiei” (11–29 ianuarie 2017) a adus melodiile maqamaturilor și versurile poeţilor sufi în România!

În perioada 11–25 ianuarie 2017, în mai multe orașe din România au fost ascultate, în multe cazuri în premieră absolută, melodiile seducătoare ale maqamaturilor – interpretate la setar, kamancheh sau tabla de artiştii iranieni Saeed Dadkhah şi Hossein Sanaei, alături de percuţionistul de origine indiană Avadhut Kasinadhuni și percuționistul român Sorin Bundă – brodate pe versurile marilor poeţilor sufi, Hafez, Rumi, Bulleh Shah, Amir Khusrow sau Khwaja Ghulam Farid.

Concertele de muzică clasică și poezie persană fac parte din Turneul Național „Comorile Persiei”, organizat de Asociaţia Culturală „Nirmal Art”, un eveniment inedit care și-a propus să aducă auditorilor din România șansa de a explora personal notele aparte ale muzicii modale şi monodice a Persiei, inspirată – asemeni filosofiei sufi – de relația de dragoste dintre om și divinitate. Muzica sufi, meditativă și cu rol devoțional, face parte din ritualurile practicate de membrii comunității sufite din Iran, Liban, Turcia, Afghanistan, Pakistan și India.

 

Un fapt interesant este că, în ciuda aparentei dihotomii culturale, sunetele muzicii orientale nu au fost întrutotul străine locuitorilor meleagurilor Carpatiei Transalpine. Muzica lui Dimitrie Cantemir, de exemplu, este compusă pe maqamat-uri otomane și nu pe sistemele de notare occidentale.

 

Programul concertelor:

11 Ianuarie         18:30     Filarmonica Brașov – Sala Patria : Din Persia la Braşov

13 Ianuarie  19:00            Filarmonica Paul Constantinescu – Ploiești Comorile Persiei la Ploiești

14 Ianuarie         19:30     Catedrala Romano-Catolică Sf. Iosif – București Gala muzicilor tradiționale

16 Ianuarie, 18:30            Ateneul Bacău,   Muzică clasică persană la Bacău

17 Ianuarie, 17:30            Biblioteca Onești,             Muzica Persiei la Oneşti

18 Ianuarie, 19:00            Ateneul Popular Focșani,              Din Isfahan la Focșani

20 Ianuarie, 18:00            Universitatea Națională de Muzică din București, Workshop – Introducere în muzica clasică persană

21 Ianuarie, 19:00            Filarmonica „George Enescu” – București,        Muzica Persiei în premieră la Ateneul Român

25 și  27 Ianuarie, 19:00 Sala Radio – Cluj Napoca,              Comorile Persiei poposesc la Cluj

26 ianuarie – Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj . workshop

29 ianuarie, ora 18.00, Hermitage Spitirual Hub Bucuresti– ultimul concert

Manager: Cleopatra David

Tag-uri:

 |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |